Saturday 27 September 2008

Onverwacht uitje

Vrijdagmiddag werd ik plotseling gebeld door Gerrit. Hij en Oliver (een collega) hadden zin om 's avonds uit eten te gaan in Melbourne centrum. Daarbij zouden Oliver en Evaline ons wat mooie plekken in het centrum laten zien. Of ik daar zin in had. Natuurlijk. Daar ben ik altijd voor te vinden.
Dus om 17.30 pikte ik eerst Evaline op en daarna gingen we richting de mannen. Aangezien het morgen de Grand Finals waren, was het wat drukker op de weg. Maar na een alternatieve route kwamen we er toch. Eerst gingen we dan een wandeling maken door het stadscentrum.
We kwamen uit in een winkelcentrum waar ik het bestaan niet van wist. Als je buiten langs loopt heb je geen idee dat er zo'n groot 3 verdiepingen hoog, overdekt winkelcetrum zit. Dat verbaasd me steeds weer. Als je niet door iemand die het hier kent meegenomen word, zie je de helft van de stad niet.
We kwamen uit bij een grote opening. Als je dan naar beneden kijk zie je daar een oude fabriek met hoge schoorsteen, die ze gerenoveerd hebben en dan midden in dat winkelcentrum als hoogtepunt hebben staan. Echt geweldig om te zien.

Niet alles gaat verloren aan de vernielzucht van projectontwikkelaars en architecten. Daarboven was dan een grote glaskoepel voor het lichtinval. Dit is iets waar ze naar mijn idee trots op mogen zijn.
Daarbij hadden ze dan nog wat extra's voor de toerist. Tegenover de fabriek hadden ze dan een klok die elk uur Waltzing Mathilda speeld, met de daarbij rond draaiende vogels. Kitch ten top.


Daarbij weten we nu ook dat je een Art Deco tour door Melbourne kunt maken en daarvan hebben we een paar gebouwen gezien. We werden op veel meer dingen gewezen. Veel weetjes, zoals de ontmoetingsplekken 'Onder de klokken' en 'bij de portemonnee', en de oude en nieuwe bibliotheek. De oude steekt met een punt uit het voetpad voor de nieuwe bibliotheek. Dat is de humor van de Australiërs.
Toen we dan uiteindelijk aan het eten zaten wisten we veel meer over Melbourne. Tijdens het eten kwam het dan op verschillen in de culturen. Wij met onze Nederlandse achtergrond, Evaline Italiaans en dan de Australische cultuur. Er zijn veel verschillen, maar ook veel overeenkomsten. Vooral omdat door de verschillende culturen die hier zijn, zo zijn eigen mix opleverd.
Het was dus een heerlijke avond die zeker voor herhaling vatbaar was.

No comments: