Saturday 27 September 2008

AFL Grand Final

Even wat over de Australian Football League, of op z'n Australisch gezegd, Aussie Rules. Aussie rules is populair in heel Australië, maar het leeft het meest in Melbourne. De meeste team's komen dan ook hier vandaan. Men zegd dan ook dat Aussie Rules in Melbourne niet een spel is maar een geloof.

Als je hier mensen leert kennen krijg je eerst de beleefde standaard vragen, maar dan snel komt al de vraag 'Welk team support jij?' En dan moet jij maar door hebben dat het om Aussie Rules gaat.
Voor diegene die geen idee hebben wat het is, het is een soort rugby met iets andere regels en ze spelen op een ovaal veld. Wat bij voetbal overtredingen zijn, is hier een legale teckel. En dit dan allemaal zonder beschermende kleding.
Elk jaar eind september heb je dan de Grand Final. En Melbourne word dan overspoeld door fans. En als je ziet hoe er hier naartoe geleefd word. De laatste weken gaat het al over niets anders. En dan in de laatste week begint de gekte. Op donderdagavond heb je de FootyShow. Noem het maar Studio Sport, de voorbeschouwingen. Deze show is er elke week, maar op deze dag word het uitgezonden vanuit het Telstra stadion. En deze zit dan gewoon vol.
Op vrijdagmiddag worden de 2 teams in auto's gezet en worden ze door de straten van Melbourne gereden.

En geloof het of niet, maar dan staan er echt veel mensen langs de weg. De kranten schrijven al dagen de voorpagina vol hierover.
Op zaterdag, DE DAG, beginnen de uitzendingen al om 8.30. En zo rond 13.00 sterven de straten langzaam uit. Om 14.30 begint dan eindelijk de wedstrijd. Rond die tijd is er bijna niemand meer op straat en zou je rustig 100km/u door de stad kunnen rijden zonder iemand te raken.
Dit jaar was de Grand final tussen Hawthorn en Geelong, oftewel de Hawk's tegen de Cat's. We supporten de Hawk's, alhoewel de Cat's favoriet zijn. De nummer 13 van Hawthorn was vorige week tijdens de halve finale aardig geraakt. Meneer spuugde bloed, maar ging niet van het veld af. Even de mond spoelen en weer door. Achteraf bleek hij een gebroken rib te hebben. Dan zal hij met de finale wel niet mee doen. Mooi mis, meneer stond op het veld. Hij liet zich de finale niet ontzeggen. Die instelling zouden sommige voetballers eens moeten hebben.

De wedstrijd was in het begin zeer spannend en ging gelijk op maar in de tweede helft begon Hawthorn het betere spel te krijgen en was het niet echt spannend meer.
De wedstrijd werd gewonnen door Hawthorn met 115 v 89.

Voor wat beelden kijk dan hier....http://bigpondvideo.com/AFLTV/79096
Het mooie van deze sport is wel dat de supporters van de twee teams gewoon door elkaar zitten zonder problemen. Daarbij hebben ze hier ook geen gracht en zou men zo het veld op kunnen. Wel even wat anders als dat we gewend zijn.

No comments: